A Bocskai István Múzeum „Hagyományok Hajdúszoboszlón” című új állandó néprajzi kiállítása öt nagy tematikai egységen keresztül mutatja be a város hagyományos kultúráját.

A kiállításról

A tárlat első részében a régi idők vásárainak hangulata kerül megidézésre, a látogatók megismerhetik a nagyhírű nádudvari fekete kerámiát és Tornyai János szoboszlói vándorköltő különleges figuráját. A vásártérhez tartozó alegység a kovácsműhely, amelybe belépve az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a tradicionális mesterség tárgyi kultúrájába.

A kiállítás második részlegében a múlt század eleji hajdúszoboszlói parasztpolgárság életmódja mutatkozik be. A táplálkozási szokásokat felvillantó konyhai- és kamra alegységen túl testközelből ismerhető meg a jómódú parasztpolgárság lakáskultúrája és viselete.

Az ezt követő egység a jeles napok tematikáját dolgozza fel. A betlehemezés, kántálás helyi hagyományain túl a különleges szoboszlói népszokásról, a csergetésről is sok információval gazdagodhat az érdeklődő, ha megtekinti és meghallgatja az ismeretterjesztő mozgóképi és hangzóanyagokat.

Ezután egy különleges térszerkezetű terem következik, melynek három alegysége az emberélet fordulóit hivatott bemutatni. A születéshez, házassághoz és halálhoz kapcsolódó szokáshagyományokat feldolgozó részleg és a kiállítás utolsó egysége közötti átvezető térben Joseph Kádár modern képzőművész népi kerámia gyűjteményének unikális darabjai tekinthetők meg.

Az utolsó, „Pásztorkincsek” elnevezésű tematikus egység a Hajdúszoboszlón évszázadokig nagy jelentőséggel bíró külterjes állattartásnak állít emléket. A hortobágyi pásztorkultúra helyi hagyományai, viselete és tárgyi hagyatéka csodálható meg ebben a teremben.

A modern kialakítású néprajzi tárlat minden egysége bővelkedik interaktív, audiovizuális eszközökben. Ezen túl többek között nagy méretű, látványos fali nyomatok, élethű kiállítási bábuk, kézbe vehető műtárgymásolatok és felpróbálható viseletrekonstrukciók teszik még élményszerűbbé a múzeumlátogatást.

Jöjjön el, és fedezze fel a Bocskai István Múzeum “Hagyományok Hajdúszoboszlón” című kiállítását!